menu
Word Lid
Overheid koopt steeds meer West-Vlaamse landbouwgrond

De Vlaamse overheid koopt steeds meer West-Vlaamse landbouwgrond op. In 2022 ging het al over 200 hectare, wat vier keer zo veel is als drie jaar eerder. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). “Niet enkel wordt steeds meer landbouwgrond door de overheid weggekaapt, ze maakt de overige grond ook onbetaalbaar voor de landbouwers”, aldus De Reuse. “Stop met het boerenpesten en zorg eindelijk voor een toekomst voor onze landbouw.”

In 2022 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid 200 hectare West-Vlaamse landbouwgrond. Zo werd in de provincie vier maal zo veel landbouwgrond opgekocht in 2022 als in 2019 en 2020. Ook in vergelijking met de 100 hectare landbouwgrond die in 2021 door de Vlaamse overheid gekocht werd, gaat het dus over een verdubbeling.

De West-Vlaamse cijfers van 2022 gaan over bijna de helft van de opgekochte grond in heel Vlaanderen. Uit eerdere cijfers die de Vlaams Belang-fractie opvroeg, bleek dat de overheid in Vlaanderen vorig jaar 464 hectare landbouwgrond gekocht heeft. Vroeger werden andere provincies meer getroffen, maar sinds 2022 richt de overheid zijn pijlen duidelijk op West-Vlaanderen. Tot zo ver lag in 2023 zelfs meer dan 90% van de opgekochte landbouwgrond in West-Vlaanderen.

“Enkel met het Vlaams Belang heeft de landbouw een toekomst in Vlaanderen”

Uit het antwoord van Demir blijkt ook dat de overheid fors meer betaalde voor de landbouwgrond dan voordien. Tussen 2019 en 2021 werd 200 hectare West-Vlaamse landbouwgrond aangekocht voor ongeveer tien miljoen euro. In 2022 betaalde de overheid voor hetzelfde aantal hectare ruim vijftien miljoen euro. Deze trend zet zich ook dit jaar verder. In februari kocht het ANB in Lichtervelde 30 hectare landbouwgrond aan een gemiddelde prijs van 113.400 euro per hectare. De gemiddelde grondprijs voor West-Vlaamse landbouwgrond is 77.300 euro. Zo betaalde de Vlaamse Regering 47 procent meer dan de grondwaarde.

“Genoeg is genoeg”, hekelt De Reuse. “De overheid zorgt ervoor dat onze West-Vlaamse landbouwers steeds minder grond ter beschikking hebben en maakt de grond die wel nog beschikbaar is onbetaalbaar. Niemand zal nog een landbouwbedrijf willen of kunnen opstarten.”

Het parlementslid is erg ontevreden met het beleid van de Vlaamse Regering. “Hun toekomstvisie voor onze landbouwsector is dan misschien onbestaande, maar het Vlaams Belang beseft wel ten volle het belang van de sector voor onze voedselveiligheid en voedselzekerheid. Enkel met ons heeft de landbouw een toekomst in Vlaanderen.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF