menu
Word Lid
Ons programma voor Knokke-Heist

Gemeenteraadsverkiezingen 13 oktober 2024

Programma voor Knokke-Heist


Inleiding: Knokke-Heist heeft nood aan vernieuwing


Onze gemeente kwam de voorbije jaren meermaals op een negatieve manier in het nieuws. Er was de (gelukkig mislukte) poging van het gemeentebestuur om de gemeentelijke scholen te verpatsen aan het Gemeenschapsonderwijs, tegen de wil van de ouders, de leerkrachten en het personeel. Er waren meerdere forensische audits over belangenvermenging door schepenen. Er waren de ruzies binnen het schepencollege. Er was het vertrek van de burgemeester. Er was het pijnlijke moment dat Knokke-Heist onder verscherpt toezicht werd geplaatst door de Vlaamse regering. Er was het terechte protest tegen hoogbouwprojecten die niet alleen veel schade berokkenen voor de omwonenden, maar het uitzicht en het karakter van onze gemeente voor altijd aantasten.

Het is hoog tijd voor vernieuwing en verandering. Al meer dan 40 jaar worden we bestuurd door dezelfde partij. Dat is niet gezond.

Knokke-Heist is één van de mooiste gemeenten van het land, met een prachtige natuur, uitstekende voorzieningen en schitterende winkels en horecazaken. Wijlen burgemeester Leopold Lippens speelde een grote rol in de uitbouw van onze gemeente zoals we ze vandaag kennen. Hij had grote verschilpunten met het Vlaams Belang, maar ook raakpunten. Hij nam geen blad voor de mond. Hij sprak zich openlijk uit tegen de massa-immigratie. Hij zorgde voor veiligheid en trad op tegen overlast. Hij kon het goed vinden met werkende mensen, met vissers, jagers en boeren. Hij had ook geen boodschap aan het cordon sanitaire.

Van dat alles vinden we maar weinig terug bij de drie lijsten die voortspruiten uit Gemeentebelangen en zich beroepen op de ‘erfenis van Lippens’.

Wie de eigenheid van Knokke-Heist wil vrijwaren als Vlaamse, veilige en excellente gemeente, heeft op 13 oktober maar één keuze: het Vlaams Belang!

Philip Claeys, lijsttrekker


Vlaamse eigenheid vrijwaren

Knokke-Heist moet ten volle zijn Vlaamse eigenheid vrijwaren en promoten. De vele toeristen en tweedeverblijvers zijn daartoe geen beletsel. De gemeente kan perfect zijn identiteit uitdragen en tegelijk aantrekkelijk en gastvrij zijn voor deze mensen. De gemeentelijke diensten moeten onverkort de taalwetgeving toepassen, wat nu niet altijd het geval is. Wie zich bijvoorbeeld als nieuwe inwoner wil laten inschrijven, moet aanvaarden dat Knokke-Heist in Vlaanderen ligt, waar de enige officiële taal het Nederlands is. Via bevlagging kan de Vlaamse identiteit van onze gemeente visueel versterkt worden. De gemeente moet afzien van het gebruik van Engelse benamingen zoals ‘Community Center’ die geen enkele meerwaarde bieden. Het versterken van de Vlaamse identiteit moet zich ook vertalen in een woonbeleid dat prioritaire aandacht geeft aan jonge Vlaamse gezinnen die een binding hebben met Knokke-Heist. Wie in aanmerking wil komen voor voorzieningen zoals een sociaal woning, moet het Nederlands machtig zijn en desgevallend een taaltest afleggen.

Betaalbaar wonen voor onze mensen

Door de extreem hoge huurprijzen en aankoopprijzen van woningen en bouwgronden in Knokke-Heist is het voor veel Vlaamse, en zeker jonge gezinnen onmogelijk geworden om in hun eigen gemeente te kunnen blijven wonen. Deze tendens is ook voor de gemeente zelf nefast, want de bevolking blijft verder vergrijzen, waardoor het voor onze lokale economie steeds moeilijker wordt om bepaalde jobs in te vullen. De gemeente moet dus zoveel mogelijk inzetten op het aanbieden of ondersteunen van formules voor betaalbaar wonen. De tot nog toe geleverde inspanningen op dat vlak hebben maar een zeer beperkt effect. Het Vlaams Belang steunt maatregelen zoals het aanmoedigen van bouwpromotoren om een aantal wooneenheden tegen lagere prijzen te verkopen, of erfpacht of coöperatief wonen. Anderzijds moeten we er ons van bewust zijn dat een gemeentebestuur maar beperkte middelen heeft. De oorzaken van het dure wonen liggen op andere niveaus: de inflatie, de massa-immigratie die voor stadsvlucht en krapte op de woningmarkt zorgt. Het Vlaams Belang zet als enige partij de strijd hiertegen verder.

Hoogbouw en megalomane projecten stoppen

Om het familiale karakter van Knokke-Heist te vrijwaren, mogen geen nieuwe hoogbouwprojecten meer toegelaten worden zoals bijvoorbeeld de Heldentoren of Hoost. Dergelijke gebouwen passen misschien in een grootstad, maar niet in een familiale kustgemeente zoals Knokke-Heist altijd geweest is. Het Vlaams Belang verzet zich tegen de schijnlogica die erop neer komt dat er zoveel mogelijk in de hoogte moet gebouwd worden omwille van de schaarste aan bouwgronden. De overgrote meerderheid van de appartementen in hoogbouwprojecten worden immers verkocht aan tweedeverblijvers. Het is dringend tijd voor een grondig debat over waar we als gemeente naartoe willen. Nu al is de meerderheid van de woningen eigendom van tweedeverblijvers. Deze tweedeverblijvers zorgen ontegensprekelijk voor een grote economische meerwaarde voor de gemeente, maar het Vlaams Belang is van mening dat het evenwicht moet hersteld worden. De komende jaren moet het de grootste ambitie van het gemeentebestuur zijn om jonge gezinnen in hun eigen gemeente te houden. Daarom moet voorrang verleend worden aan – betaalbare – woongelegenheid voor vaste bewoners. Het Vlaams Belang verzet zich niet alleen tegen woontorens, maar ook tegen megalomane projecten die het waardevolle polderlandschap bedreigen zoals het megalomane tweede golfterrein annex hotel- en evenementencomplex (dat, eens gerealiseerd, ongetwijfeld de facto deels uit appartementen zal bestaan) en de plaatsing van windturbines in Westkapelle die een tiphoogte van 200 meter zullen hebben.

Gedaan maken met belangenvermenging en normvervaging

De huidige bestuursperiode werd ontsierd door meerdere beschuldigingen, aanwijzingen – en in sommige gevallen ook vaststellingen – van belangenvermenging binnen het college van burgemeester en schepenen. Vaak heeft dat te maken met vastgoedtransacties, die in Knokke-Heist per definitie zeer lucratief zijn. Schepenen die elkaar beschuldigen van actief tussen te komen namens een projectontwikkelaar, of die naar eigen zeggen over hun handelen als schepen ter verantwoording worden geroepen door een projectontwikkelaar: zulke toestanden zijn hallucinant en een democratie onwaardig. Ander voorbeeld: volgens de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen overtrad het gemeentebestuur door een ponton op het Zegemeer te vergunnen zijn eigen regels, en liet het privébelangen primeren op het algemeen belang. Het gemeentebestuur moet dringend een grotere afstand houden tegenover de immobiliënsector en andere privébelangen, en enkel het algemeen belang dienen. Een ingrijpende mentaliteitswijziging is hier nodig.

Onveiligheid en overlast aanpakken

Het politiekorps in de zone Damme/Knokke-Heist is onderbemand. De gemeente moet daarom bijkomende inspanningen doen om het kader volledig in te vullen. Ons politiekorps verdient alle steun en waardering. Tijdens de zomermaanden, vooral op warme dagen, laat de onderbemanning zich nog meer voelen. De versterking vanuit de federale politie (de voorbije zomer vier mensen) is ondermaats, om niet te zeggen verwaarloosbaar. De gemeente moet de federale regering meer onder druk zetten om politieversterking te leveren, temeer omdat die regering als gevolg van haar wanbeleid (open grenzen, pamperbeleid, lakse aanpak van criminaliteit) zelf verantwoordelijk is voor veel problemen waar een kustgemeente als Knokke-Heist toenemend wordt geconfronteerd. Het is ook van het grootste belang dat de gemeente haar eigen regels inzake overlast kordaat handhaaft. Regels afkondigen inzake overlast is goed, maar als ze niet afgedwongen worden (bijvoorbeeld door “jongeren” die in bloot bovenlijf door de Lippenslaan lopen), zorgt dat enkel voor ergernis bij Knokke-Heistenaren. Er moet een kordaat nultolerantiebeleid komen tegen overlast zoals het pesten van badgasten en stranduitbaters, handel en gebruik van drugs, ronkende motoren van patsersbakken, enz. Mensen die enkel naar Knokke-Heist komen om de sfeer te verzieken en/of criminele feiten te plegen, moeten actief ontmoedigd worden om te komen.

Gemeentelijk onderwijs verder organiseren en ondersteunen

Het Vlaams Belang heeft altijd het gemeentelijk onderwijs gesteund tegen het voornemen van het gemeentebestuur om het over te hevelen naar het Gemeenschapsonderwijs (GO). De gemeentelijke scholen Het Anker en De Pluim doen het zeer goed, tot grote tevredenheid van de leerlingen en de ouders, en verdienden het niet om gedumpt te worden omwille van een vastgoedoperatie. Het gemeentebestuur werd teruggefloten door de Commissie Zorgvuldig Bestuur en daarna ook door de provinciegouverneur. De plannen om de scholen af te stoten gingen dus niet door, ook dankzij het aangehouden en massale protest van ouders, leerkrachten en personeel. Voor het Vlaams Belang moet Knokke-Heist blijven investeren in het gemeentelijk onderwijs, zodat de ouders een keuze kunnen blijven maken tussen drie onderwijsnetten. Dat is van groot belang als je de gemeente aantrekkelijk wil maken voor jonge gezinnen. De gemeentelijke scholen moeten opnieuw dezelfde ondersteuning krijgen als het geval was voor de oorspronkelijke beslissing om ze over te dragen naar het Gemeenschapsonderwijs.

Zorgen voor gemeentelijke fiscale rechtvaardigheid

Het Vlaams Belang is voorstander van het behoud van de tweedeverblijfstaks en van de afwezigheid van aanvullende inkomensbelasting voor de bewoners van Knokke-Heist. Daar zijn goede redenen voor. Tweedeverblijvers maken immers ook gebruik van de infrastructuur van onze gemeente, en dan nog meestal op momenten dat er veel volk is en er dus een extra druk wordt gelegd op de diensten van de gemeente. Zij leggen ook een zeer grote druk op de woningmarkt, zodat het voor onze eigen mensen extreem duur is geworden om in hun gemeente te kunnen blijven wonen. Het feit dat de gemeente geen aanvullende inkomensbelasting heft, is daar een (beperkte) compensatie voor. Dit principe ongedaan maken – waar sommige rechters omwille van zogezegde discriminatie op aansturen – zal alleen maar leiden tot een nog grotere vlucht van Knokke-Heistenaren uit hun gemeente. Het Vlaams Belang zal zich verzetten tegen elke mogelijke belastinginvoering voor de Knokke-Heistenaren.

Onze lokale economie ondersteunen

Knokke-Heist beschikt over een groot aantal ondernemingen en handelszaken van topniveau. Deze dragen in grote mate bij tot de levenskwaliteit in onze gemeente. Het succes van onze ondernemers en zelfstandigen is er gekomen door hard te werken, in veel gevallen over verschillende generaties. Zij behoeven geen overheidssteun, maar de gemeente moet er wel voor zorgen dat er een ondernemingsvriendelijk klimaat bestaat. De bureaucratie moet daartoe tot het strikte minimum beperkt worden. Er moet ook een gelijk speelveld bestaan, waarbij niemand bevoordeeld of benadeeld wordt. De handelszaken moeten ook vlot bereikbaar blijven met de auto.

De meeste van onze ondernemingen en handelszaken (horeca, winkels, …) realiseren het grootste deel van hun omzet tijdens de vakanties. De gemeente moet verdere initiatieven ontwikkelen of op zijn minst ondersteunen om er ook buiten vakantieperiodes voor te zorgen dat mensen hun weg vinden naar Knokke-Heist. Dat hoeven zeker geen massa-evenementen zoals de Zoute Grand Prix zijn.

De (door de EU opgelegde) openbare aanbesteding in verband met de toewijzing van de stranduitbatingen moet rekening houden met ervaring in de sector en met een binding met onze streek, zodat onze eigen strandondernemers nog altijd een ernstige kans maken.

Knokke-Heist nog uitstekender maken, ook voor de eigen inwoners

Onze gemeente heeft een grote aantrekkingskracht dankzij de natuur (de zee, het strand, het Zwin, de polders), het prachtige aanbod aan horeca en winkels, en de goede infrastructuur voor sport en cultuur, en de talloze grote en kleine evenementen. Al deze zaken moeten gekoesterd en ondersteund worden, en waar nodig nog verbeterd. Stilstaan is immers achteruitgaan. Eveneens belangrijk is dat onze eigen bevolking ook zoveel mogelijk gebruik kan maken van al dat aanbod, en niet alleen tweedeverblijvers en toeristen. In dat opzicht kan bijvoorbeeld gedacht worden aan verlaagde tarieven voor de inwoners van Knokke-Heist. Ook moeten onze verenigingen actief ondersteund worden. Sommige gemeentelijke zalen (denk aan de Ravelingen) zijn voor onze lokale verenigingen te duur om te huren.

Het Vlaams Belang is tegen de projecten voor een tweede golfterrein zoals ze tot nog toe zijn ingediend. De massale ophoping van grond zal het polderlandschap helemaal verwoesten en voor ecologische problemen zorgen. Een nieuwe golf is enkel aanvaardbaar als die in het polderlandschap geïntegreerd is. Een hotel- en evenementencomplex is daar dus niet op zijn plaats. De functie van conferenties en evenementen moet waargenomen worden door het (toekomstig vernieuwde) casino. De financiering van dat project moet duidelijk en transparant geregeld worden, zodat de gemeente achteraf niet met een financiële kater zit.

Gemeentelijke democratie versterken

De gemeente is het bestuursniveau dat het dichtst bij de burgers staat. Het is van groot belang om de betrokkenheid van de Knokke-Heistenaars bij het lokale bestuur te verhogen. Zoiets begint met het optimaal informeren van de burgers. Het huidige reglement van de gemeenteraad van Knokke-Heist verbiedt dat er foto’s en opnames worden gemaakt van de gemeenteraadsvergaderingen, zelfs al is het overgrote deel van die vergaderingen openbaar. Dat verbod heeft geen enkele reden van bestaan, en moet opgeheven worden. In de communicatie van het gemeentebestuur in het plaatselijke informatieblad Tam-Tam moet meer aandacht besteed worden aan de beslissingen van het schepencollege.

De participatie van de burgers mag en kan verder gaan dan het bijwonen van informatievergaderingen. Daarom is het Vlaams Belang voorstander van de invoering van gemeentelijke referenda over lokale thema’s. Het initiatief voor deze volksraadplegingen zou zowel van het gemeentebestuur (of de gemeenteraad) als van de Knokke-Heistenaars zelf kunnen komen, mits ze daartoe een aantal handtekeningen opgehaald hebben.

Werken aan mobiliteit

Knokke-Heist beschikt over een relatief groot netwerk aan fietspaden. Waar mogelijk en noodzakelijk moet dat netwerk uitgebreid worden. Bij de aanleg of vernieuwing van bestaande fietspaden moet er gebruik gemaakt worden van materialen die een meer effen wegdek mogelijk maken, zoals asfalt in plaats van klinkers of tegels.

Het Vlaams Belang is geen voorstander van trajectcontroles en van een uitbreiding van het aantal zone 30s. Aan gevoelige plaatsen zoals scholen moet tijdens de schooluren wel goed toegezien worden op de naleving van de snelheidsbeperking.

Tijdens de zomervakantie wordt de straat langs de Zeedijk voor het grootste deel van de dag afgesloten voor het autoverkeer. Aangezien het dan zeer druk is op de dijk zelf, zou de straat moeten gebruikt worden voor het fietsverkeer (alsook go-cars, steps, enz.), waardoor er op de dijk meer plaats vrijkomt voor voetgangers.

Het aantal (met een rode lijn afgebakende) Shop & Go-parkeerplaatsen waar je maximaal 30 minuten gratis kan parkeren in de winkelstraten, moet uitgebreid worden.

De gemeente moet – zeker tijdens drukke periodes – beter communiceren over het bestaan en het gebruik van de parking aan de Natiënlaan. Deze is voor bezoekers nog te weinig gekend.

Het gemeentebestuur moet op regelmatige tijdstippen samenzitten met de aanbieders van openbaar vervoer (NMBS, De Lijn) om afspraken te maken voor een betere dienstverlening. Zo zijn er regelmatig klachten over treinen naar Heist, Duinbergen en Knokke die bij vertraging niet verder rijden dan Brugge. Ook de Belbus van De Lijn zou efficiënter kunnen ingezet worden.

De elektrische shuttlebusjes die in de nasleep van de corona-crisis werden ingevoerd, hebben hun nut bewezen (vooral voor senioren) en moeten behouden blijven.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF